Misi Blog SuapanIbu

Koleksi hidangan yang sempat dikumpul sebagai kenangan bersama arwah mak. Juadah dan air tangan mak seringkali dirindui. Hidangan turun temurun ini sebagai panduan anak-anakku dan semoga bermanfaat untuk semua pembaca.

Friday, 30 January 2015

Sotong Berempah

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

suapanibu.blogspot.com
Mencipta suatu kelainan rasa untuk makan malam. Dah tak tau nak masak apa lagi sotong ni. Sedap jugak masak campak-campak kan ?
Jom try !!!

Bahan2:
10 ekor sotong
      (buang tulang belakang dan potong2 bulat. Basuh dan toskan)
1 sudu cili giling/blend
      ( blend 3 biji cili kering + 3 biji bawang merah + 1 ulas bawang putih)
1 sudu rempah kurma
1 sudu kicap pekat manis
1 keping asam keping
1 inci halia (dihiris halus)
1 batang kayu manis
1/2 biji bawang besar (potong bulat)
Minyak utk menumis
Garam

Cara2nya:
1. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan kayu manis, halia dan cili giling. Tumis hingga cili betul2 masak.
2. Masukkan rempah kurma dan bawang besar.
3. Masukkan sotong, kicap dan cuka. Biarkan hingga mendidih sekejap dan perasakan dengan garam. Kemudian tutup api.
4. Siap utk dimakan dengan nasi panas.

Tips:
Selepas masukkan sotong JANGAN biar mendidih lama sangat, cukup sekali mendidih je supaya sotong tak liat mcm gelang getah bila dimakan nanti.



0 comments: