Misi Blog SuapanIbu

Koleksi hidangan yang sempat dikumpul sebagai kenangan bersama arwah mak. Juadah dan air tangan mak seringkali dirindui. Hidangan turun temurun ini sebagai panduan anak-anakku dan semoga bermanfaat untuk semua pembaca.

Sunday 25 January 2015

Kekulih ~aka~ Bubur Sum Sum

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


suapanibu.blogspot.com

Masa kecik2 dulu kuih ni la paling top bila ada yg naik juz baru masa mengaji Al Quran.
Sesuai jugak dijadikan sebagai dessert.

Bahan-bahan  :
1/2 peket tepung beras
 5 cawan santan (dari sebiji kelapa)
1/2 sudu kecil garam
 2 helai daun pandan - ikat simpul

Cara:


1. Satukan kesemua bahan-bahan dalam periuk dan gaul rata. Kacau sentiasa dengan senduk kayu hingga pekat dan berkilat
2. Tuang adunan ke dalam loyang atau acuan yang dibasahkan dgn air terlebih dahulu dan sejukkan.


Bahan Sirap Gula :
1 cawan gula merah
Sedikit gula pasir (utk lebih manis)
2  cawan air
1 helai daun pandan - disiat dan simpul

Cara:   
Satukan dan masak semua bahan sirap gula hingga gula larut dengan api sederhana. Sejukkan.


Cara Makan:

Hidangkan bersama sirap gula.

0 comments: