Tapai Pulut
Bahan2:
1 kg beras pulut - rendam <> 3 jam
1 biji ragi-hancurkan/tumbuk halus
bekas secukupnya utk isi tapai / daun pisang / daun getah
5 biji lada sulah dan sedikit air - sebagai pencelup tangan
Cara:
1.Kukus pulut atau tanak dalam rice cooker pun boleh (sukatan air & beras mesti sama).
2.Kalau kukus, Selepas 30 min, kacau rata. Kukus lagi hingga wap keluar dari tutup periuk.
3.Buka dan tengok, kalau belum masak siram sedikit air panas, kacau rata dan biarkan seketika.
4.Kukus semula sehingga asap keluar byk dr tepi tutup pengukus (tanda pulut masak)
5.Angkat dan ratakan pulut atas dulang supaya cepat Sejuk...pastikan pulut betul2 sejuk sebelum langkah seterusnya, supaya tapai tak jadi merah/masam
6.Masukkan ragi dalam penapis teh dan gesekkan di atas pulut ... Balik-balikan pulut dan tabur dengan baki ragi hingga rata
7.Campurkan sedikit air bersama lada sulah yg ditumbuk halus dan baki ragi - sbg pencelup tangan utk bulat2kan pulut (tapai akan rasa lemak2 manis dan sedap)
8.Isikan dlm bekas kegemaran.
9.Simpan/Peram tapai dlm bekas tertutup samada dlm periuk/bekas besar atau masukkan dlm bekas tupperware tertutup.Jgn buka sehingga 2 mlm . barulah boleh makan..
10.Sedap dimakan dengan aiskrim perasa vanila.... mmg bessstttt!!!
0 comments:
Post a Comment