Misi Blog SuapanIbu

Koleksi hidangan yang sempat dikumpul sebagai kenangan bersama arwah mak. Juadah dan air tangan mak seringkali dirindui. Hidangan turun temurun ini sebagai panduan anak-anakku dan semoga bermanfaat untuk semua pembaca.

Sunday, 25 January 2015

Kuih dadar gulung ~aka~ Ketayap

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

suapanibu.blogspot.com

Kuih dadar gulung dalam bahasa banjar alai. Namanya sesuai sekali dgn proses pembuatannya iaitu dadar dan gulung. Kuih ketayap dalam bahasa buku standad. Proses penyediaannya amat mudah. Mari kita cuba...

Bahan Inti:
3 cwn kelapa parut (putih shj)
1 helai daun pandan (ikat simpul)
1 cwn gula (ikut selera)
1 sd kecil garam
1/4 cwn air
sedikit tepung gandum

Caranya:
1. Masukkan semua bahan KECUALI tepung ke dlm periuk kecik.
2. Masak atas api kecil sambil dikacau supaya tidak hangus.
3. Masukkan sedikit tepung supaya inti tidak berderai.
4. Kacau lagi hingga kelapa cukup masak

Bahan2 kulit:
3 cwn tepung gandum
2 cwn air pandan (7 helai daun pandan blend bersama air dan tapis)
1 1/2 cwn air
1 sd kecil garam
1 biji telur
2 sd besar minyak masak

Caranya:
1. Satukan tepung, garam dan air pandan.
2. Masukkan air sedikit demi sedikit sambil dikacau menggunakan whisk supaya tidak bergentel.
3. Masukkan telur dan minyak masak. Gaul sehingga sebati.

Cara masak dan proses penyediaan:
1. Panaskn kuali dan sapukan sedikit minyak.
2. Masukkan 1 senduk adunan tepung, kmd pegang dan angkat kuali sambil dilenggangkan (gelekkan) kuali tu supaya kulit ketayap jd bulat dan rata.
3. Biarkn seketika. Bila keliling kulit nampak terangkat sedikit bolehlah angkat dan letak inti. Seperti gambar ni.
suapanibu.blogspot.com

0 comments: