Sejenis bubur kaum Banjar yang disediakan secara gotong royong bila ada majlis keramaian seperti kenduri doa selamat. Wadai Kiping (Bahasa Banjar Kalua) / Gayam (Bahasa Banjar Alai)
Jom tengok-tengok resepi.... memang sedap!!!
Bahan2 (Anak-anak gayam):
1 peket Tepung pulut
Sedikit air kapur
Air suam
Garam
Cara penyediaan:
Gaul sebati tepung dan air kapur ke dalam bekas. Masukkan air suam yang telah dicampurkan dengan sedikit garam sedikit demi sedikit sehingga menjadi adunan yang tidak melekat di jari. Kalau lembik tambah tepung, kalau keras sangat tambah air. Asalkan boleh digentel. Gentelkan menjadi bulat sebesar syiling 10 sen dan penyekkan sedikit. Susun atas dulang yg telah ditabur tepung.
Bahan2 (Sebagai ibu gayam):
1 cwn Tepung pulut (anggaran 10 keping) <atau>
1/2 cwn beras pulut yg direndam seketika dan blend kering
Sedikit kelapa parut
Air suam
Garam
Cara penyediaan:
Gaul sebati semua bahan2 kering ke dalam bekas kecuali garam. Masukkan air yang bercampur sedikit garam sedikit demi sedikit dan uli sehingga adunan tidak melekat di jari lagi. Kalau lembik tambah tepung, kalau keras sangat tambah air. Asalkan boleh digentel. Gentelkan menjadi bulat sebesar syiling 50 sen dan penyekkan sedikit. Susun atas dulang yg telah ditabur tepung.
Bahan2 (Bubur):
Santan (dari 2 biji kelapa)
Gula merah / Gula melaka
Gula pasir
Garam
2 helai Daun pandan (ikat simpul)
Durian / sagu biji (jika suka)
* sebenarnya tiada sukatan yang tepat, ikut kepada berapa banyak yang nak dibuat (secukup rasa dan kesesuaian bilangan tetamu)
Cara memasak :
1. Masukkan santan, gula merah, gula pasir, garam, daun pandan dan durian ke dalam periuk. Kacau sebati hingga mendidih. Masukkan kedua-dua adunan yang telah siap digentel tadi.
2. Biarkan mendidih. Bila gayam-gayam sudah timbul bermakna bubur gayam sudah masak dan siap untuk dimakan.
0 comments:
Post a Comment