Misi Blog SuapanIbu

Koleksi hidangan yang sempat dikumpul sebagai kenangan bersama arwah mak. Juadah dan air tangan mak seringkali dirindui. Hidangan turun temurun ini sebagai panduan anak-anakku dan semoga bermanfaat untuk semua pembaca.

Kari Ayam Kampung

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

suapanibu.blogspot.com

Bahan-Bahan:   
1/2 ekor ayam dipotong 
1 senduk minyak masak 

 Bahan untuk ditumbuk halus:
         3 tangkai cili kering
         3 ulas bawang putih
         5 ulas bawang merah 
         1 inci halia

Bahan tumis:
1 tangkai daun kari 
3 biji buah pelaga
1 batang kayu manis
3 tangkai bunga cengkih 
3 biji bunga lawang
Bahan-bahan lain :
1 sudu besar kerisik
1 mangkuk santan pekat
1 mangkuk santan cair
3 sudu besar serbuk kari daging (bancuh dgn air supaya menjadi pes)
2 biji ubi kentang, dikupas kulit dan dipotong 4
1/4 cwn air asam jawa
Cara Penyediaan:
  1. Panaskan minyak, guna api kecil. Tumis bahan tumis sehingga naik bau.
  2. Masukkan bahan tumbuk dan kacau seketika sehingga kekuningan
  3. Masukkan pes kari, kacau sehingga pecah minyak dan garing, tambahkan sedikit minyak jika terlalu kering.
  4. Teruskan mengacau sehingga pecah minyak dan tidak hangit
  5. Masukkan ayam dan kacau.  Biarkan 2-3 minit (hingga ayam nampak putih atau 1/4 masak)
  6. Masukkan kentang, santan cair, air asam jawa dan kerisik
  7. Masak sehingga ubi kentang empuk dan ayam betul-betul masak.
  8. Masukkan santan pekat dan garam.
  9. Masak sehingga mendidih dan perasakan garam secukupnya.
Tips: Pastikan rempah kari dimasak sehingga betul-betul masak dan garing, tambah minyak jika perlu. Jika tidak kari akan rasa seperti kari yang tidak cukup masak dan tidak sedap

0 comments: