Bahan-Bahan:
1/2 ekor ayam dipotong
1 senduk minyak masak
Bahan untuk ditumbuk halus:
3 tangkai cili kering
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1/2 ekor ayam dipotong
1 senduk minyak masak
Bahan untuk ditumbuk halus:
3 tangkai cili kering
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 inci halia
- Bahan tumis:
- 1 tangkai daun kari3 biji buah pelaga
1 batang kayu manis
3 tangkai bunga cengkih3 biji bunga lawang
- Bahan-bahan lain :
1 mangkuk santan pekat
1 mangkuk santan cair
3 sudu besar serbuk kari daging (bancuh dgn air supaya menjadi pes)- 2 biji ubi kentang, dikupas kulit dan dipotong 4
1/4 cwn air asam jawa
Cara Penyediaan:
Tips: Pastikan rempah kari
dimasak sehingga betul-betul masak dan garing, tambah minyak jika perlu. Jika tidak kari akan rasa seperti kari yang tidak cukup masak dan tidak sedap
- Panaskan minyak, guna api kecil. Tumis bahan tumis sehingga naik bau.
- Masukkan bahan tumbuk dan kacau seketika sehingga kekuningan
- Masukkan pes kari, kacau sehingga pecah minyak dan garing, tambahkan sedikit minyak jika terlalu kering.
- Teruskan mengacau sehingga pecah minyak dan tidak hangit
- Masukkan ayam dan kacau. Biarkan 2-3 minit (hingga ayam nampak putih atau 1/4 masak)
- Masukkan kentang, santan cair, air asam jawa dan kerisik
- Masak sehingga ubi kentang empuk dan ayam betul-betul masak.
- Masukkan santan pekat dan garam.
- Masak sehingga mendidih dan perasakan garam secukupnya.
0 comments:
Post a Comment