Misi Blog SuapanIbu

Koleksi hidangan yang sempat dikumpul sebagai kenangan bersama arwah mak. Juadah dan air tangan mak seringkali dirindui. Hidangan turun temurun ini sebagai panduan anak-anakku dan semoga bermanfaat untuk semua pembaca.

Tuesday, 20 January 2015

Kuih Seri Muka ~aka~ Pulut Langat (Bahasa Banjar)

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


suapanibu.blogspot.com 


Kuih Seri Muka ni masa kecil2 dulu mak buat waktu malam untuk sarapan pagi. Tapi kami adik beradik tunggu je kuih masak nak makan panas2. Fluuuurrrppp!!!... memang sedap..Saya paling suka lapisan atas tu, dalam pinggan tinggal pulut je tergolek2 hihihihi...

Proses membuatnya tak la susah mane. Jom kita cuba!!!

Bahan lapisan bawah:
2 cwn pulut putih (rendam <> 2 jam dan toskan)
2 cwn santan cair (sama dgn sukatan beras pulut)
sedikit garam

Cara:
1. Satukan santan cair dan garam
2. Tuangkan ke dlm pulut yg telah ditoskan tadi
3. Kukus selama 45 minit
4. Kacau supaya santan dan pulut sekata. Kukus lagi hingga masak
5. Bila dah masak, tekan2 pulut tadi hingga rata dan mampat

Bahan lapisan atas:
2 cwn santan pekat
6 helai daun pandan
1 cwn tepung beras
3/4 cwn gula ( lebih manis - 1cwn gula)
1 biji telur
1/2 sudu teh garam

Cara:
1. Blend daun pandan bersama 1 cwn santan pekat. Perah utk ambil jusnya.
2. Satukan jus pandan, santan pekat, garam dan gula dlm periuk dan masak sebentar (sekadar keluar wap shj).
3. Gaul sebati tepung beras dan telur. Kemudian masukkan sedikit demi sedikit santan yg telah dimasak tadi.
4. Kacau menggunakan whisk supaya tidak bergentel.
5. Siramkan adunan ke atas pulut yg telah mampat tadi.
6. Kukus selama 45 minit atau hingga masak. Setiap 10 mimit buka utk buang wap air.
7. Sejukkan dan hidangkan.




0 comments: