Misi Blog SuapanIbu

Koleksi hidangan yang sempat dikumpul sebagai kenangan bersama arwah mak. Juadah dan air tangan mak seringkali dirindui. Hidangan turun temurun ini sebagai panduan anak-anakku dan semoga bermanfaat untuk semua pembaca.

Nasi Goreng

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

suapanibu.blogspot.com
Nasi goreng merupakan salah satu juadah sarapan pagi kami sebelum pergi ke sekolah. Bukan saja rasanya yg sedap malah aroma dari dapur kayu tradisional memang sukar dilupakan.

Gen-Y atau Gen-Z sekalipun masih boleh merasai keistimewaan nasi goreng ni. Mari ! semak resepinya di sini:

Bahan2:
2 mangkuk Nasi putih (yg telah disejukkan - tidak terlalu lembik)
1 biji telur
Sayur (kobis / kang kung) jika suka
7 biji cili padi
1 genggam ikan bilis
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
belacan sebesar ibu jari
garam secukup rasa

Cara:
1. Tumbuk lumat bahan2 di atas KECUALI nasi putih, sayuran dan telur
2. Gaul rata bahan2 tumbuk tadi bersama nasi.
3. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Pecahkan telur dan kacau hingga telur masak.
4. Masukkan nasi dan kacau rata. Gaul nasi sekali sekala sehingga agak garing. Rasakan garam mengikut cita rasa anda.
5. Hidangkan bersama timun atau taburan ikan bilis goreng.


0 comments: