Sambal Pecal cukup terkenal dengan makanan kaum jawa. Biasanya dimakan bersama sayur-sayuran kampung seperti pucuk ubi, kangkung, jantung pisang, taugeh dll sebagai hidangan sampingan. Penyediaannya cukup mudah. Boleh buat banyak2 dan simpan dalam peti sejuk. Bila nak guna baru bancuh dengan air panas.
Bahan2 utk Kuah Kacang: (hidangan untuk 5 orang)
3 cawan kacang tanah- sangai (goreng tanpa minyak) dan kisar separa halus (kasar + halus)
7 tangkai cili kering- buang tangkai, basuh dan toskan.
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 inci isi cekur (jika suka)
1 inci belacan yg telah dipanggang
1 inci belacan yg telah dipanggang
asam jawa tanpa biji
1 sudu teh garam
5 sudu besar gula
1/2 cawan air panas
Sayur-Sayuran:
1 bungkus tempe- hiris nipis, gaul garam dan kunyit (campur sedikit air)- goreng
2 keping tauhu- goreng- hiris kecil
tauge- buang ekor dan dicelur sebentar
3 urat kacang panjang, celur dan kerat 1 inci
1 ikat kangkung - celur
1/2 biji sengkuang- kupas, hiris panjang-panjang
timun -hiris panjang-panjang
jantung pisang, celur
pucuk ubi- celur
***
celur dalam periuk berisi air dan 1 sudu besar
minyak masak atau sehiris halia. Sayur nampak hijau dan cantik serta jantung pisang tak lebam
Cara membuat kuah:
1.
Goreng cili kering dalam 1/2 cawan minyak masak ,2-3
minit. Angkat dan toskan. Kemudian goreng bawang merah dan bawang putih
hingga bahagian luarnya layu. Angkat dan toskan.
2. Goreng tempe dan tauhu menggunakan kuali yang sama.
3. Blend/tumbuk halus cili kering, ubi cekur dan bawang. Masukkan ke dalam mangkuk.
5. Bancuh dengan air panas dan kacau hingga sebati. Kadar air bergantng kepada kepekatan yang disukai.
*** Cadangan hidangan: Sedap juga dijadikan pencicah cucur udang, cucur kodok atau tahu sumbat.
0 comments:
Post a Comment