Misi Blog SuapanIbu

Koleksi hidangan yang sempat dikumpul sebagai kenangan bersama arwah mak. Juadah dan air tangan mak seringkali dirindui. Hidangan turun temurun ini sebagai panduan anak-anakku dan semoga bermanfaat untuk semua pembaca.

Friday 27 March 2015

Bubur Kacang Meletop !!!

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Cerita hari ini. Kelas masak bubur kacang untuk remaja yang tak berapa remaja laaa....
Sediakan bahan2 di bawah ni dulu ye...

Bahan2:
Image result for santan kotak ayam brand2 peket kacang hijau
1 kotak besar santan Ayam Brand (5 cawan santan)  
Air jika perlu
3 ketul Gula kabung/melaka
4 senduk gula pasir (secukup rasa)
1 sudu makan garam
                     2 helai daun pandan (ikat simpul)
                     1 cawan sagu (basuh dan tapis)

Cara membuatnya:
1. Basuh kacang hijau.
2. Rebus kacang hijau dengan air dalam periuk nasi (rice cooker) hingga empuk (kacang lembut dan kembang). Paras air mestilah 1/2 drp periuk.
3. Bila kacang sudah empuk, masukkan santan, gula melaka, gula pasir, garam, daun pandan dan air .
4. Biarkan sehingga mendidih dan rasakan garam dan gula. Tambah mana2 yg kurang. Ikut kesedapan masing2.
5. Masukkan sagu dan sesekali kacau rata. Biarkan sehingga sagu nampak jernih mcm mata ikan segar...hihihi..

Daripada cerita di atas, macam ni la hasilnya:
Basuh dan Rebus kacang hijau
Kacang sudah empuk/kembang

Setelah masukkan semua bahan kecuali sagu
Setelah masukkan sagu

0 comments: